måndag 17 mars 2014

Måltidsinspiration på Särvux!

Letś mix it!!!


Tillsammans med ett antal klasser på Särvux har jag arbetat med vikten av en god kosthållning. Vi har diskuterat och arbetat kring frågorna: Hur bör man äta under en dag, vad ska finnas med på tallriken, nyttiga mellanmål samt vad gör sockret i kroppen och hur mycket finns det i olika livsmedel? 




Vid ett tillfälle provade vi att göra ett nyttigt mellanmål bestående av en smoothie. en portion innehöll, 1dl yoghurt, 1dl frysta hallon, 1/2 banan och ett rått ägg, ingredienserna mixades och avnjöts av samtliga. Nyttigt, mättande, snabbt och hyfsat enkelt att göra själv, det går såklart att variera de frysta hallonen till andra bär eller frukter!

I mitt arbete med Särvux har vi pratat myket om socker och om det sockret som finns i livsmedel så som flingor, godis och läsk.
Socker är ju något som attraherar vår hjärna och sänder ut härliga belöningssignaler i hela kroppen, dock är det ju egentligen en riktig bov. Att vara medveten om vart sockret finns och hur det påverkar kroppen är bra för alla att veta. Ta exempelvis den populära drycken Coca-cola, i en burk 33cl är det ca 10sockerbitar, vilket innebär att det i en stor 2liters flaska är så mycket som nästan 60sockerbitar. Lätt då att kanske tänka att jag tar en Festis/Mer istället, dock är det socker även i dessa, i 20cl festis är det ca 6st sockerbitar och i en 50cl falska Mer är det 15st sockerbitar.

Om någon är intresserad finns det lektions/arbetsunderlag gällande kost och socker!
Maila till mig anna1.andersson@norrkoping.se eller kommentera, så hörs vi vidare// Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar