onsdag 15 april 2015

Mer grönt för hälsan och miljön!

En elev på Rambodalskolan skrev en insändare efter Earth hour. Han är väl medveten om vikten av att släcka lysen samt av att  äta mer vegetariskt. Tror idag att många barn och unga förstår vikten av att äta klimatsmart samt leva klimatsmart, kanske till och med mer och innan många av oss vuxna förstått.
Idag serverade Ana en smakrik linssås med ris alt bulgur och grönsaker.
 
I insändaren skriver eleven om att varje söndag släcka alla lysen och stänga ner all elanvändning under 30 minuter. Men även om att äta vegetariskt då kor släpper ut stora mängder metangas. Även en önskan till fler att stänga av tv-spelet en stund samt äta grönsaker, för planetens skull! 
 
För hälsans skull! I de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt. Dessutom finns rekommendationer om hur mycket vi behöver röra på oss för att må bra, och hur mycket energi och näringsämnen vi behöver.
NNR 2012 har antagits som de officiella rekommendationer som används i Sverige.
I NNR 2012 är det tydligt att det är helheten i kosten som är viktig. Det går att äta bra på många olika sätt. Genom att äta varierat, inte för mycket, och röra på sig får man en bra balans.
I NNR 2012 lyfts matvanor som både ger oss mycket näringsämnen och som bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt, typ 2-diabetes och cancer – sjukdomar som alla är kopplade till matvanor och livsstil. Exempel på sådan mat är grönsaker, baljväxter och frukt, fisk, vegetabiliska oljor som till exempel rapsolja och mat med fullkorn.
Mat som istället kan bidra till att vi får i oss mindre näring är läsk, godis, bakverk och kakor som innehåller mycket socker. För mycket salt mat och salta snacks, charkprodukter och kött av nöt, gris och lamm kan också leda till att risken för sjukdom ökar. Källa www.slv.se

Så tillsammans för hälsan och för planeten och för den otroligt smarta eleven som skickade in insändaren, äter vi mer grönt, eller hur?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar